06 martie, 2008

It wasn't my fault ! (another story with Jopi)


In acest articol nu vreau sa va spun nimic despre mine, nu vreau sa va spun ce am mai facut si nu vreau sa va spun ce intentionez sa fac. Am sa va povestesc ce a mai facut Jopi de la ultimul articol pana acum.
Se pare ca acesta a ramas singur. Acum a inceput sa reflecteze asupra existentei lui, a inceput sa bea, a inceput sa scrie poezii si se gandeste chiar sa-si faca blog , gandind el ca in felul acesta isi poate plange de mila si castiga si un ban din reclame. Dar poate va intrebati ce s-a intamplat cu Jopi ? Ei bine, tin sa va spun ca este un iresponsabil. Jopi este un orgolios, care tine foarte mult la imaginea sa, punand acest fapt mai presus decat orice. Fiind la o petrecere organizata la unul din prieteni, Jopi, usor ametit a spart un geam izbindu-se din greseala de acesta. Gazda i-a cerut calm si diplomat lui Jopi sa plateasca acel geam. In schimb Jopi a inceput sa spuna ca nu a fost vina lui enumerand o multitudine de cauze pentru spargerea geamului : o usa interioara nu ar trebui sa aiba geam; astrele au fost de vina incant aceea era o zi cu ghinion pentru el ; bautura a fost de vina , caci bause prea mult; parchetul a fost de vina, pentru ca este alunecos , etc. Jopi nu a vrut sub nicio forma sa-si recunoasca vina. Astfel prietenii s-au suparat pe el si nu au mai vorbit deloc cu el. Jopi a ramas singur.
De ce alegem intodeauna sa ne victimizam ? De ce noi suntem intodeauna victime si nu criminali sau macar complice la crima? De ce nu suntem in stare sa ne asumam responsabilitatea ? Cineva mi-a raspuns ca societatea e de vina si ca asa am fost obisnuiti si crescuti, intr-o lume in care fiecare da vina unul pe altul.
Initial mi-a placut raspunul acelei persoane. Acum imi dau seama ca si acea persoana a ales sa dea vina pe altii. Mie mi-a dat de inteles ca nu mai avem nicio sansa si suntem o generatie fara demnitate si respect de sine. Sa fie oare asa ? Atunci noi la randul nostru ce ar trebui sa facem ? Nu putem sa continuam in acelasi mod ca toata lumea. Generatiile urmatoare o sa procedeze la fel si o sa arunce vina asupra noastra , iar noi o sa aruncam vina asupra parintilor nostri , iar ei asupra bunicilor si tot asa.
Trebuie sa invatam sa ne asumam responsabilitati. Responsabilitati ? Unii poate nici nu au auzit de asa ceva . Trebuie sa ne recunoastem orice vina indiferent despre ce e vorba. Si nu , nu va indemn sa va duceti la preot si sa va spovediti , ca mai apoi sa credeti ca ati scapat de tot ce ati facut , crezand ca ati aruncat sau predat mai departe vina. Incercati sa va ganditi: a suferit vreo persoana din cauza mea? am suferit eu din cauza mea? care sunt efectele daca au realizez x actiune? Ganditi-va doar ca tot ce vi se intampla zi de zi in viata , este o urmare a actiunilor si gandurilor voastre. Fiecare in parte este responsabil de viata ce o duce si de ceea ce va face cu ea.
Daca invatam sa ne asumam responsabilitatea ne situam cu mult mai sus fata de cei a caror viata este o porcarie, doar din cauza iresponsabilitatii lor.

"Responsabilitatea este preţul măreţiei."
Winston Churchill

6 comments:

Dianora Ungureanu-Maier on 7 martie 2008 la 21:02 spunea...

majoritatea nu aleg sa isi asume responsabilitatea.. pentru ca ei sunt o turma. Si.. in turma.. deja nu mai conteaza.. ca doar oile sunt la fel. POate nici eu nu-mi asum mereu.. dar macar incerc, si sunt impacata cu gandul asta.

Tathenen on 7 martie 2008 la 21:17 spunea...

"dar macar incerc, si sunt impacata cu gandul asta."
-- si asta conteaza foarte mult :D

Denisa L on 7 martie 2008 la 21:58 spunea...

adevarat!e mai usor sa dai vina pe altii decat sa iti recunoasti greselile pacat ca asta ii raneste pe ceilalti...

Tathenen on 7 martie 2008 la 22:16 spunea...

adevarat

Anonim spunea...

In mod natural suntem programati sa nu ne facem vinovati de actiuni care ne-ar putea dauna intr-un fel sau altul. E purul simt de prezervare. Evident, acesta e si purul spirit de turma. Iar cei care isi depasesc aceasta conditie, deja se poate spune ca au mai urcat nishte trepte pe scara evolutiei

Deme on 6 ianuarie 2009 la 21:00 spunea...

Sunt de acord cu ceea ce zici, dar uneori chiar sunt alţii de vină!! =)))))

Trimiteți un comentariu